Біографія Гарбо Грети - Відомі люди. Біографії
[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Гарбо Грети
Біографія Гарбо Грети

Грета Гарбо (англ. Greta Garbo, 18 вересня 1905, Стокгольм - 15 квітня 1990, Нью-Йорк), уроджена Грета Ловіс Густафссон (швед. Greta Lovisa Gustafsson) - шведська і американська актриса, одна з найбільших зірок минулих років, «найвідоміша »кіноактриса першої половини XX століття. У 1954 році отримала почесну премію «Оскар» за видатний внесок у розвиток кіномистецтва. Зміст

Початок кар'єри

Майбутня актриса народилася 18 вересня 1905 року в Стокгольмі, Швеція. Вона була третьою дитиною в родині Карла та Анни Густафссон. У 1918 році її батько, з яким дівчинка була дуже близька, помер від туберкульозу. Грета була змушена кинути школу і піти працювати. Перші гроші вона заробила, допомагаючи в перукарні, потім працювала в стокгольмському універмазі, паралельно позуючи для реклами в газетах.

Перший раз вона з'явилася перед камерою, знімаючись для рекламних роликів універмагу, в якому працювала. У кінцевому підсумку на неї звернув увагу комедійний режисер Ерік Петчер і запропонував дівчині маленьку роль у своїй новій картині «Петер-бродяга» (1922). У титрах картини акторка була згадана під своїм справжнім ім'ям.

З 1922 по 1924 рік Гарбо вчилася акторській майстерності в Королівському драматичному театрі Стокгольма. Там вона познайомилася з режисером Моріцом Стіллером. Він особисто зайнявся її навчанням, придумав дівчині милозвучна псевдонім - Грета Гарбо - і запросив її на головну роль в німу картину «Сага про Йесте Берлінге». У цій екранізації роману Нобелівського лауреата Сельми Лагерлеф актриса знялася в парі з шведським актором Ларсом Хансоном.

Гра Гарбо справила враження на Луїса Майєра, який стояв біля витоків Metro-Goldwyn-Mayer, і він запропонував актрисі і Морицу Стіллер працювати на його кіностудії. Згодом, у міру того, як популярність Гарбо росла, відносини актриси з першовідкривачем її таланту зіпсувалися. У 1928 році Стіллер був звільнений і помер незабаром після повернення до Швеції.

У цей період остаточно сформувався образ акторки - з пухкої продавщиці Гарбо перетворилася на прекрасного Сфінкса, і з тих пір цей вигляд став міцно асоціюватися з її ім'ям.

Голлівуд

Найбільш відомими німими картинами Гарбо були «Потік» (1926), «Плоть і диявол» (1927) і «Любов» (1927). В останніх двох фільмах вона знялася в парі з популярним актором тих років Джоном Гілбертом, з яким у актриси був роман. Вони збиралися одружитися, але Гарбо в останній момент передумала і відмінила весілля.

Крім того ходили чутки про романтичні зв'язки актриси з жінками - у списку її передбачуваних коханок значилися актриса Луїза Брукс і письменниця Мерседес де Акоста. Також у неї були періодичні стосунки з британським фотографом-гомосексуалістом Сесілом Бітон, про що розповіли його опублікування щоденники.

Знімаючись в німому кіно, Гарбо досягла вершин популярності. Вона була однією з небагатьох актрис, які успішно переключилися на звукові фільми. Однак керівництво студії досить довго затримувало цей перехід, турбуючись про те, чи буде позитивною реакція глядачів, коли шведський Сфінкс заговорить. Її останнім німим фільмом стала картина 1929 року «Поцілунок».

Тривога керівництва була марною. Її низький хрипкий голос з невеликим шведським акцентом у фільмі Юджина О'Ніла «Анна Крісті» (1930) - він вийшов на екрани під слоганом Гарбо говорить - моментально завоював любов публіки.

У 1931 році Гарбо знялася разом з Кларком Гейблом в картині «Сьюзан Ленокс: падіння і злет». Це був їх єдиний спільний фільм, і причиною тому була взаємна неприязнь акторів. Далі послідували роботи у фільмах «Мата Харі», де актриса виконала роль легендарної шпигунки часів Першої світової війни, і «Гранд-готель» - цей фільм в 1932 році був удостоєний премії «Оскар».

Потім якийсь час Гарбо не знімалася через конфлікт щодо умов її контракту. Зрештою керівництво MGM поступилося й склало новий контракт, який представляв Гарбо виключні права.

Цікаві факти

У 1953 році Гарбо купила семикімнатні апартаменти в Манхеттені (Нью-Йорк) і жила там до кінця життя (450 East 52nd Street) .23 вересня 2005 року, на честь 100-річчя з дня народження Гарбо, була випущена поштова марка з її зображенням. Першим звуковим фільмом Гарбо стала картина «Анна Крісті» (1930). Гарбо жодного разу не була заміжньою.

Журнал Premiere помістив Гарбо на восьме місце в списку найбільших кінозірок всіх часів. Вона також присутній на п'ятому місці в рейтингу легенд кіноекрана за версією Американського інституту кіно.
Гарбо планувала повернутися в кіно після закінчення Другої світової війни, але цьому наміру не судилося здійснитися.
За винятком тих років, коли кар'єра Гарбо тільки починалася, вона ніколи не давала інтерв'ю, не підписувала автографи, не була присутня на прем'єрах своїх фільмів і не відповідала на листи шанувальників.

У 1951 році актриса прийняла американське громадянство.
Якщо під час зйомок актрисі щось не подобалося, Гарбо було досить натякнути на повернення до Швеції, і її бажання моментально виконувалися.

У 1927 році Гарбо втекла з-під вінця, передумавши виходити заміж за Джона Гілберта.
Актриса відчувала неприязнь до актора Кларка Гейбла, і це почуття було взаємним - вона вважала гру актора грубої, а Гейбл у відповідь називав Гарбо снобом.

У дебютному альбомі «Cendres De Lune» знаменитої французької співачки Мілен Фармер існує пісня під назвою «Greta» присвячена Грети Гарбо. У музичних пройгришах пісні звучить голос Гарбо взятий з різних уривків фільмів, в яких грала актриса.

Фільмографія

У фільмі «Гранд-готель» (1932)
1941 Дволика жінка / Карін Борг Блейк
1939 Ніночка / Ніна Іванівна Якушова (Ніночка)
1937 Марія Валевська / Графиня Марія Валевська
1936 Дама з камеліями / Маргарита Готьє
1935 Анна Кареніна / Анна Кареніна
1934 Розмальована вуаль / Кетрін Фейн
1933 Королева Христина .... Королева Христина
1932 As You Desire Me / Зара
1932 Гранд-готель / Grusinskaya
1931 Мата Харі / Мата Харі
1931 Сьюзан Ленокс: падіння і зліт / Сьюзан Ленокс
1931 Анна Крісті .... Анна Крісті
1931 Натхнення / Івонна Вальбрет
1930 Роман / Мадам Рита Кавалліні
1930 Анна Крісті / Анна Крісті
1929 Поцілунок / Ірен Guarry
1929 The Single Standard / Арден Стюарт Хьюлетт
1929 Дикі орхідеї / Ліллі Стерлінг
1928 A Woman of Affairs / Діана Меррік Фернесс
1928 Таємнича дама / Таня Федорова
1928 Божественна жінка / Маріанна
1927 Любов / Анна Кареніна
1926 Плоть і диявол / Felicitas
1926 Спокусниця / Олена
1926 Потік / Леонора Морено
1925 Безрадісний провулок / Грета Рамфорт
1924 Сага про Йесте Берлінге / Елізабет Дону
1922 Петер-бродяга / Грета
1922 Karlekens ogon / Extra
1921 En Lyckoriddare / Дівчина
1921 Konsum Stockholm Promo
1920 Herr och fru Stockholm
Категорія: Актори | Переглядів: 454 | Додав: roman | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: