Біографія Годара Жан-Люка - Відомі люди. Біографії
[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Годара Жан-Люка
Біографія Годара Жан-Люка

Жан-Люк Годар (фр. Jean-Luc Godard, р. 1930) - французький кінорежисер, актор, сценарист і продюсер; один з найвизначніших представників напрямки французької «нової хвилі» в кінематографі.

Народився 3 грудня 1930 року в Парижі. Його батько був лікарем і мав власну клініку, а мати була родом із сім'ї швейцарських банкірів. Здобув початкову освіту в Ліоні, потім з 1948 року навчався у ліцеї «Ромер».

У 1949 році поступив в Сорбонну і деякий час вивчав там антропологію. Будучи студентом, багато часу проводив у кінематографічних клубах Парижа, в французькій синематеці у Парижі. У 1951 році почав писати статті про кіно в спеціалізованому журналі.

У 1954 році він дебютує як кінорежисер з короткометражним фільмом «Операція бетон». У 1960 році у Годара виходить перший повнометражний фільм «На останньому диханні», що ознаменував собою появу «нової хвилі» в кінематографі. Наступний фільм Годара «Маленький солдат» (1960) був заборонений цензурою і побачив світло тільки через три роки.

Наступні фільми Годара «Жити своїм життям», «Карабінери», «Презирство» досліджують складні соціально-психологічні проблеми, пережиті суспільством.

У 1965 році виходить фільм «Альфавіль» - фантастична антиутопія, який викриває технократію і тоталітаризм.

Годар бере активну участь у травневих подіях 1968 року, є одним з ідейних лідерів «лівого руху», знімає ряд пропагандистських фільмів.

Пізніше Годар повертається до «великого кіно» і створює кілька значущих стрічок: «Пристрасть», «Ім'я: Кармен».

У 1990-х Годар створює масштабну кіноантологію «Історія кіно».

Фільм «Моцарт - назавжди» (1996) зачіпає близьку Годару тему взаємин мистецтва і художника.

Останнім часом Годар часто бере участь у спільних режисерських проектах, таких як, наприклад, «На десять хвилин старше».

Фільмографія

1954 - «Операція бетон» / Operation beton (короткометражний)
1955 - «Кокетка» / Une femme coquette (короткометражний)
1959 - «Всіх хлопців звуть Патрік» / Tous les garcons s'appellent Patrick (короткометражний)
1959 - «На останньому диханні» / A bout de souffle
1960 - «Шарлотта і її Жюль» / Charlotte et son Jules (короткометражний)
1960 - «Маленький солдат» / Le Petit Soldat
1961 - «Історія води» / Une histoire d'eau (спільно з Ф. Трюффо)
1961 - «Жінка є жінка» / Une femme est une femme
1962 - «Сім смертних гріхів» (епізод «Лінь») / Les Sept Peches capitaux (sketch La Paresse)
1962 - «Жити своїм життям» / Vivre sa vie
1962 - «РоГоПаГ» (епізод «Новий світ») / Ro. Go. Pa. G. (Sketch Il nuovo mondo)
1963 - «Карабінери» / Les Carabiniers
1963 - «Презирство» / Le Mepris
1964 - «Сторонні» (Банда аутсайдерів) / Bande a part
1964 - «Найкрасивіші шахраї світу» / Les Plus Belles Escroqueries du monde (sketch Le Grand Escroc)
1964 - «Заміжня жінка» / Une femme mariee
1964 - «Репортаж з Орлі» / Reportage sur Orly
1965 - «Альфавіль» / Alphaville, Une etrange aventure de Lemmy Caution
1965 - «Париж очима ...» (епізод «Монпарнас-Леваллуа») / Paris vu par ... (sketch Montparnasse-Levallois)
1965 - «Божевільний П'єро» / Pierrot le fou
1966 - «Чоловіче - жіноче» / Masculin, feminin
1966 - «Зроблено в США» / Made in USA
1967 - «Дві або три речі, які я знаю про неї» / 2 ou 3 choses que je sais d'elle
1967 - «Найдавніша професія у світі» (епізод «Передбачення, або якою буде любов в 2000 році») / Le Plus Vieux Metier du monde (sketch Anticipation, ou l'amour en l'an 2000)
1967 - «Китаянка» / La Chinoise
1967 - «Далеко від В'єтнаму» / Loin du Vietnam (sketch Camera-? Il)
1967 - «Уїк-енд» / Week end
1968 - «Диявольське чарівність» / Sympathy for the Devil
1968 - «Фільм, як фільм» / Un film comme les autre
1968 - / Cinetracts
1969 - «Радість пізнання» / Le Gai Savoir
1969 - «Любов і гнів» (епізод «Любов») / Amore e Rabbia (sketch L'Amour)
1969 - «Вітер зі сходу» / Le Vent d'est
1970 - «Володимир і Роза» / Vladimir et Rosa
1970 - «Правда» / Pravda
1970 - «Лотта в Італії» / Lotte in Italia
1970 - «Звуки Британії» / British Sounds
1972 - «О першій годині ночі» / One P.M.
1972 - «Все добре!» / Tout va bien
1972 - «Лист Джейн» / Letter to Jane
1975 - «Номер два» / Numero deux
1976 - «Тут і там» / Ici et ailleurs
1977 - / Six fois deux / Sur et sous la communication (TV)
1977 - / France / tour / detour / deux / enfants (TV)
1978 - «Як справи?» / Comment ca va?
1980 - «Рятуй хто може (життя)» / Sauve qui peut (la vie)
1981 - «Лист Фредді Буаш» / Lettre a Freddy Buache (короткометражний)
1982 - «Пристрасть» / Passion
1983 - «Ім'я: Кармен» / Prenom Carmen
1984 - «Серія нуар» / Serie noire (TV)
1985 - «Вітаю тебе, Марія» / Je vous salue, Marie
1985 - «Детектив» / Detective
1986 - «Велич і падіння» / Grandeur et decadence d'un petit commerce de cinema (TV)
1986 - «М'яко стелить» / Soft and Hard
1986 - «Зустріч з Вуді Алленом» / Meetin `WA
1987 - «Король Лір» / King Lear
1987 - «Арія» (фрагмент «Арміда») / Aria (partie Armide)
1987 - «Тримайтеся праворуч» / Soigne ta droite
1988 - «Сила слова» / Puissance de la parole
1988 - / On s'est tous defile (TV)
1989 - / Le Rapport Darty
1990 - «Нова хвиля» / Nouvelle Vague
1991 - «Забуття всупереч» / Contre l'oubli
1991 - «Німеччина, дев'ять - нуль» / Allemagne 90 neuf zero
1993 - «На жаль, мені» / Helas pour moi
1993 - «Діти грають в російських» / Les enfants jouent a la Russie
1995 - «жлг - автопортрет в грудні» / JLG - Autoportrait de decembre
1995 - «Сто років французького кіно» / Deux fois cinquante ans de cinema francais
1996 - «Моцарт - назавжди» / For Ever Mozart
1998 - «Старі місця» / The Old Place
1998 - «Історія (і) кіно» / Histoire (s) du cinema (V)
2000 - «Заради історії XXI століття» / L'Origine du XXIe siecle
2001 - «Хвала любові» / Eloge de l'amour
2002 - «На десять хвилин старше: Віолончель» (епізод «У пітьмі часу») / Ten Minutes Older: The Cello (partie Dans le noir du temps)
2004 - «Наша музика» / Notre musique
Категорія: Актори | Переглядів: 545 | Додав: roman | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: