Біографія Клера Рене - Відомі люди. Біографії
[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Клера Рене
Біографія Клера Рене

Рене Клер (фр. Rene Clair, наст. Ім'я фр. Rene-Lucien Chomette; 11 листопада 1898, Париж - 15 березня 1981) - один з найзначніших французьких кінорежисерів 1920-х і 1930-х років, творець жанру музичного фільму, письменник , актор. Відмінні риси його картин - ліризм і глибоке розуміння людської психології в поєднанні з гумором на межі буфонади і сатиричним поглядом на суспільство. Відстоював незалежність французького кінематографа від Голлівуду, боровся проти «угоди Блюма - Бирнса».

Народився і виріс в кварталі Ле-Аль Парижа. Рене Шометт народився і провів більшу частину життя в Парижі. Він належав до родини, де кілька поколінь були процвітаючими торговцями.

Втім, ні Рене Шометт, ні його старший брат Анрі не продовжили сімейну традицію, бачачи своє покликання в мистецтві (Анрі Шометт згодом також став кінорежисером).

Брати Шометт отримали класичну освіту в ліцеї Людовика Великого та ліцеї Монтеня. У шкільні роки майбутній Рене Клер проявляє схильності до поезії, намагається складати п'єси, захоплюється боксом і фехтуванням.

Після початку Першої світової війни Рене Шометт прагне потрапити на фронт (в армію покликаний його батько і відправився добровольцем брат), але через стан здоров'я потрапляє туди тільки в якості санітара.

У 1918 році він демобілізувався через травму і зустрічає закінчення війни вже в Парижі. Війна, за спогадами Клера, була для нього серйозним потрясінням. Під час перебування на фронті він написав дві збірки віршів, що залишилися неопублікованими.

Відразу після повернення з фронту він стає співробітником газети «Ентрансіжан» (фр. I Intransigeant) і друкується під псевдонімом «Рене Депре». Першим його репортажем було повідомлення про смерть поета Едмона Ростана. Завдяки своїм журналістським знайомствам він знайомиться з відомими діячами кіно і літератури, в тому числі з Луї Деллюка і Марселем Прустом.

У кіно Рене привела Дамія (Марі-Луїза Дамьен), для якої він писав пісні. У 1920 році його запрошують знятися в картині «Лілія життя», за п'єсою румунської королеви Марії.

Для зйомок він бере собі новий псевдонім - Рене Клер (від фр. Claire - ясний). У 1921 році він знімається у фільмах студії «Гомін», режисером яких був Луї Фейад («Сирітка», «Парізетта») і фільмах Якова Протазанова («Сенс смерті», «За ніч кохання»).

З 1922 року Рене Клер стає критиком «Paris-Journal» і «Theatre et Comtvdia illustres». У 1951 він видасть свої тексти в збірнику «Досконале роздум».

Брат Анрі Шомет, знайомить його з Жаком де Баронселлі, якому Клер асистує в чотирьох фільмах, і який повинен був допомогти Клер, з його першим фільмом «Женев'єва де Брабан». Ця робота залишилася незавершеною. Саме Баронселлі представив Клера продюсеру Анрі Діаман-Берже, довіри зйомки «Париж заснув».

З 1923 року починає ставити фільми сам.

Зі своєю дружиною Бронею Рене познайомився на показі фільму «Антракт».

У 1922 році Клер стає асистентом режисера Жака де Баронселлі, беручи участь в зйомках фільмів «Полуденний дзвін» (1922) і «Легенда сестри Беатріс» (1923).

У 1923 році Рене Клер пише сценарій «Чарівний промінь» і знімає з нього свій перший фільм - ексцентричну комедію з фантастичним сюжетом «Париж заснув», в якій знайшли місце і елементи сатири. На екрани картина вийшла тільки через рік, після того, як Клер зняв ще два фільми, і мала гучний успіх у середовищі авангардистів.

Знятий на замовлення «Шведського балету» короткометражний фільм «Антракт» (1924), (більш точний переклад назви «Relache» - Спектакль скасовується) оцінювався критикою по-різному.

У цьому фільмі в кадрі з'являються багато легендарних діячі французького авангарду - перш за все, це сам композитор Ерік Саті (написав покадровую музику для фільму, показуваного в антракті балету), а також художники Марсель Дюшан, Франсіс Пікабіа і Мен Рей.

Сюжет у «Антракт» відсутній, кадри пов'язані скоріше асоціативно, а в цілому відбувається на екрані справляє враження сну, в зв'язку з чим дадаїсти із захватом сприйняли цей фільм, побачивши в ньому втілення своїх художніх ідей.

У більшості випадків «Антракт» характеризується критикою саме як авангардистський (дадаїстського) експеримент. У всякому разі, цей досвід створив Клер ім'я в авангардних колах і серед паризького бомонду.

Однак деякі пізніші критики називали цей фільм «сюжетної карикатурою на дадаїстську заумь», і «експериментом, у якому Клер не був до кінця щирий», «фільмом з елементом жарти», хоча й віддавали належне винахідливості, з якою зроблений фільм, і загальної авангардистської спрямованості фільму.

Так чи інакше, в подальшому Рене Клер більше не повертається до фільмів, подібним «Антракт», знімаючи іронічні та ліричні комедії «Привид Мулен-Ружа» (1925) «Уявне подорож» (1925), «Двоє боязких» (1928).

Майже у всіх своїх фільмах Клер знімає актора Альбера Прежан. Найбільший успіх у публіки мала картина «Солом'яний капелюшок» (1929) за п'єсою Лабіша, комедія положень з яскравими, гротескними персонажами. Поряд з комедіями, в цей період Рене Клер пробував знімати і драму - «Видобуток вітру» (1926).

Наступ ери звукового кіно спочатку призвело Клера в замішання, поки він не прийшов до думки про можливість використання звуку і зображення в якості взаємодоповнюючих ліній, свого роду контрапункту.

Своє бачення звукового кіно він втілив у побівшей всій рекорди популярності комедії «Під дахами Парижа» (1930), яка вважається першим музичним фільмом, принаймні, в Європі.

Не менш успішні були і наступні звукові стрічки Клера - комедія «Мільйон» (1931) та гротескна сатира «Свободу нам!» (1932). У 1934 р. він зняв антифашистський фільм «Останній мільярдер», який був заборонений в Німеччині та ряді європейських країн, спонукавши Клера перебратися в США.

Перший американський фільм Клера - «Привид їде на захід» (1936) - був тепло прийнятий, чого не можна сказати про трьох наступних фільмах, які були сприйняті як надто «вільні» за голлівудськими мірками. Найбільш відома серед них екранізація «Десяти негренят» Агати Крісті.

Після війни Клер повернувся до Франції, де зняв «Мовчання - золото» (1949) та історичну комедію «Великі маневри» (1955).

Подібно своєму молодшому сучасникові Марселю Карне, режисер не прийняв естетику «нової хвилі», продовжуючи слідувати одного разу обраному напрямку.

При створенні фільмів він завжди орієнтувався на масового глядача, і не міг прийняти елітарне мистецтво, не доступне більшості. У 1960 р. він був обраний в члени Французької академії. Його ім'ям названа кінопремія Французької академії.

- Фільмографія
* 1923 - Париж заснув / Paris qui doit
* 1924 - Антракт / Entr'acte
* 1925 - Уявне подорож / Le voyage imaginaire
* 1925 - Привид Мулен-Руж / Le Fantome du Mou-lin-Rouge
* 1926 - Видобуток вітру / La proie du vent
* 1927 - Солом'яний капелюшок / Un chapeau de paille d'ltalie
* 1927 - Вежа / La Tour (документальний)
* 1928 - Двоє боязких / Les deux timides
* 1930 - Під дахами Парижа / Sous les toits de Paris
* 1931 - Мільйон / Le mil-lion
* 1932 - Свободу нам! / A nous la liberte
* 1932 - 14 липня / Quatorze juillet
* 1934 - Останній мільярдер / Le dernier milliardaire
* 1936 - Привид їде на захід / The Ghost Goes West
* 1938 - приголомшлива новина / Break the News
* 1939 - Чисте повітря / Air pur (не закінчений)
* 1941 - Нью-орлеанський вогник / The Flame of New Orleans
* 1942 - Я одружився на відьмі / I Married a Witch
* 1943 - Це трапилося завтра / It Happened Tomorrow
* 1943 - Відтепер і довіку / Forever and a Day (епізод 1897)
* 1945 - І тоді не залишилося нікого / And Then There Were None
* 1949 - Мовчання - золото / Le silence est d'or
* 1950 - Краса диявола / La Beaute du diable
* 1952 - Нічні красуні / Les Belles de nuit
* 1955 - Великі маневри / Les grandesmanoevres
* 1957 - Порт де Ліла / Porte de Lilas
* 1960 - Француженка і любов / La Franchise et l'amour (епізод Весілля)
* 1961 - Все золото світу / Tout l'or du monde
* 1962 - Чотири істини / Les quatre verites (епізод Два голуба)
* 1965 - Галантні святкування / Les fetes galantes
* 1966 - Гарібан / Gariban (автор сценарію)
Категорія: Актори | Переглядів: 579 | Додав: roman | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: