Біографія Мкртчяна Фрунзіка Мушеговіча - Відомі люди. Біографії
[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Мкртчяна Фрунзіка Мушеговіча
Біографія Мкртчяна Фрунзіка Мушеговіча

Фрунзе (Фрунзік, Мгер) Мушеговіч Мкртчян (4 липня 1930, Ленінакан, Вірменія - 29 грудня 1993, Єреван) - радянський актор театру і кіно, народний артист Вірменської РСР (1971), народний артист СРСР (1984), вірменин за національністю.

Отримав прізвисько Мгер, що означає «світлий». За свідченням молодшого брата Альберта, в одному паспорті артиста було написано «Фрунзе Мкртчян», в іншому - «Мгер Мкртчян».

* C 1945 - помічник кіномеханіка в клубі текстильної фабрики міста Ленінакану, у вільний час відвідує репетиції самодіяльного театру.
* З 1947 - Ленінаканскій театр ім. Мравяна.
* 1951-1956 - навчання в Єреванському театрально-художньому інституті.
* 1956 - прийнятий в трупу Академічного театру імені Сундукяна в Єревані. Паралельно з навчанням починає зніматися в кіно. Перший фільм з його участю («У пошуках адресата») вийшов на екрани в 1955 році.

- Сім'я
* Брат - Альберт режисер, сценарист.
* Перша любов - Кнара, на якій він так і не одружився, так як її родина чинила опір, і вона була видана за іншого.
* Перша дружина - Донара, мати його дітей, відома в Росії лише по ролі дружини Джабраїлова в «Кавказькій полонянці». Чудова актриса театру ім. Сундукяна. Хворіла важким психічним спадковим захворюванням. Госпіталізована у Франції. Знаходиться в психіатричній лікарні в місті Єревані.
* Син - Вазген (також його називали Ваак) страждав від спадкового захворювання матері, помер після смерті батька, в 33 роки.
* Дочка - Нуне загинула в Аргентині, в автокатастрофі, до смерті батька (їй було 39 років).
* Друга дружина - Тамара, дочка голови Спілки письменників Вірменії Грач Оганесяна.

- Трагічна життя

Незважаючи на те, що він відомий всім як комедійний актор, його особисте життя було сповнене горя. Його перша дружина, Донара Мкртчян страждала душевним захворюванням і була поміщена у відповідну установу до кінця своїх днів.

Фрунзік став батьком-одинаком з двома маленькими дітьми. Його син успадкував душевне захворювання матері, і це нове нещастя спустошило душу актора. Згідно його знайомим, останні роки життя він страждав від депресій і, врешті-решт, спився.

У 1993 він помер у своїй квартирі в Єревані. Тисячі людей прийшли на похорон свого улюбленого актора. Траурна колона з тілом Мкртчяна пройшла по центральній вулиці міста. Похований у Пантеоні героїв вірменського духу в Єревані.

- Звання та нагороди
* 1971 - народний артист Вірменської РСР
* 1975 - державна премія Вірменської РСР, за участь у фільмі «Трикутник»
* 1978 - державна премія СРСР, за участь у фільмі «Міміно»
* 1984 - народний артист СРСР

- Фільмографія
1. 1955 - У пошуках адресата - епізод
2. 1956 - Через честі - Вардан
3. 1959 - Про що шумить річка - Хачатур
4. 1960 - Хлопці музкоманди - Арсен
5. 1965 - Тридцять три - професор Броккі
6. 1966 - Кавказька полонянка, або Нові пригоди Шурика - Джабраїлов, дядько Ніни
7. 1966 - Айболить 66 - пірат
8. 1966 - Формула веселки - міліціонер
9. 1966 - Двадцять шість бакинських комісарів - вусатий Гочі
10. 1967 - Трикутник - коваль
11. 1967 - З часів голоду
12. 1968 - Білий рояль - Юсуф Юсуфович Ахмедов
13. 1969 - Вибух після півночі - Мухташев
14. 1969 - Не горюй! - Заарештований турків-контрабандист
15. 1970 - Адам і Хева - Бекір
16. 1971 - Ми і наші гори - пастух Ишхан
17. 1971 - Учора, сьогодні і завжди - чоловік
18. 1971 - Хатабала - Шак
19. 1972 - Чоловіки - Сурен
20. 1972 - Айрік (Папа) - Овсеп
21. 1977 - Багдасаров розлучається з дружиною - Багдасаров
22. 1977 - Наапет - АПРО
23. 1977 - Солдат і слон - Арменак
24. 1977 - Міміно - Рубік Хачикян (Рубен Вартанович Хачикян), шофер
25. 1978 - Суєта суєт - Борис Іванович
26. 1979 - Добра половина життя - епізод
27. 1979 - Пригоди Алі-баби і сорока розбійників - Мустафа
28. 1980 - Ляпас - Григор-ага
29. 1980 - Крупний виграш - Гарник
30. 1981 - Тифліс - Париж і назад - Рачік
31. 1982 - Пісня минулих днів - Нікол
32. 1983 - Пожежа - Рубен
33. 1983 - Самотнім надається гуртожиток - наречений Ніни
34. 1984 - Легенда про кохання - розбійник
35. 1985 - Танго нашого дитинства - батько
36. 1987 - Як вдома, як справи?
37. 1987 - На дні - Барон

- Цитати

- Альберт Мкртчян
«У дитинстві Фрунзік був безпорадним, над ним всі сміялися, він був худий, з великим носом, але виявилося, що Бог дав йому величезний акторський талант. Він все своє життя так жив - був смішним і сумним людиною одночасно. І СРСР обожнював свого таланту ».

- Георгій Данелія
«Щоб зрозуміти всю силу його таланту, потрібно дивитися не тільки його роботи в кіно, де в основному він грав комедійні ролі, але і в театрі. Для мене він - найкращий виконавець Сірано де Бержерака ».

- Хорен Абрамян

«Фрунзік бажав смерті, він рвався до неї, він мріяв про неї, жорстоко гасячи в собі життєві інстинкти. Його не час погубило і не пристрасть до вина й тютюну ... Ні, він свідомо йшов до своєї погибелі, не маючи сил пережити хворобу сина і дружини - величезна сімейне горе ».

«Актор від початку до кінця. Ми, колеги, стояли за лаштунками, дивилися і чекали, що нового він сьогодні зробить в ролі. Ми знали: він обов'язково буде імпровізувати, і це була геніальна імпровізація. Вражаюче, яка у нього була винахідливість. Він міг розсмішити цілий зал. Я пам'ятаю його спектаклі, які починалися гомеричним реготом в глядацькому залі, і цей регіт тривав усі уявлення. Взагалі Фрунзік був дивовижною людиною - день починав з пісні і був щасливий. З іншого боку, в ньому завжди жило відчуття якоїсь трагічності ... »

«Людина приходить у цей світ з оберемком хмизу і його завдання - спалити її до кінця, щоб вона не перетворилася на тлін. На жаль, Фрунзік не зміг все це спалити, а там було дуже багато вогню. Втратили ми дуже багато тепла Фрунзіка ».

- Алла Сурикова
«Справжній комедійний актор, десь у другому своєму плані трагічний. Такими були Євген Леонов, Андрій Миронов, Юрій Нікулін, і звичайно ж, Фрунзік Мкртчян ... У вірмен є фраза: "Візьму твій біль". Це вищий прояв людяності. У мені багато в чому це залишилося від Фрунзіка ».
Категорія: Актори | Переглядів: 399 | Додав: roman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: