Біографія Ніколсона Джека - Відомі люди. Біографії
[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Ніколсона Джека
Біографія Ніколсона Джека

Джек Ніколсон (англ. Jack Nicholson, справжнє ім'я Джон Джозеф Ніколсон, англ. John Joseph Nicholson) (нар. 22 квітня 1937) - американський актор, неодноразовий лауреат премії «Оскар»

Ніколсон вважається одним із найвидатніших акторів в історії кіно, будучи номінованим на премію «Оскар» 12 разів і завоювавши три з них.
Стільки ж нагород за чоловічу роль завойовував тільки Уолтер Бреннан, а більше їх двох за акторство - тільки Кетрін Хепберн (на її рахунку чотири премії).

Він також є одним з двох акторів, номінувалися на «Оскар» за кращу роль (головну або другого плану) кожне десятиліття починаючи з 1960-х (другий - сер Майкл Кейн). Ніколсон також є володарем семи нагород «Золотий глобус» і премії Центру Кеннеді (2001).

У 1994 він став одним із самих молодих акторів, нагороджених премією Американського інституту кінематографії за життєві досягнення.

Ніколсон найбільш відомий за фільмами «Китайський квартал» Романа Поланські, «Пролітаючи над гніздом зозулі» Мілоша Формана, «Сяйво» Стенлі Кубрика, «Краще не буває» Джеймса Брукса, «Бетмен» Тіма Бертона і «Відступники» Мартіна Скорсезе.

Ніколсон народився в Береговому медичному центрі Джерсі (Нептун, Нью-Джерсі), в родині танцівниці Джун Френсіс Ніколсон (сценічне ім'я Джун Нільсон).

За шість місяців до народження сина, 16 жовтня 1936 року, Джун вийшла заміж за італійсько-американського танцівника Дональда Фурчілло (сценічне ім'я Дональд Роуз), в містечку Елктон (штат Меріленд), відомому своїми «швидкими» весіллями.

Фурчілло проте був уже одружений, і хоча запропонував подбати про дитину, мати Джун Етель наполягла на тому, що дитину буде виховувати вона, даючи можливість Джун продовжити її танцювальну кар'єру.

Хоча вважається, що батьком Джека був Дональд Фурчілло, біограф Патрік Мілліган, який написав книгу «Життя Джека» (опубліковану в грудні 1995), стверджує що батьком міг бути і Едді Кінг, менеджер Джун. Інші джерела припускають, що Джун Ніколсон сама точно не знала, хто був справжнім батьком. Ніколсон вважав за краще не проходити тест на ДНК або розбирати це питання докладно.

Джек був вихований в будинку свого дідуся Джона Дж. Ніколсона (що працював оформлювачем вітрин в універмазі в Осбері парк, Нью-Джерсі) і бабусі Етель Мей Роадс (перукарки, косметолога і художника-аматора у Нептун, Нью-Джерсі), вважаючи що це його батьки.

Про те, що його «батьки» насправді були його дідусем і бабусею, а його «сестра» - матір'ю, він дізнався тільки в 1974 році, від журналіста журналу «Тайм», який писав про нього статтю. До цього часу і мати і бабуся вже померли (в 1963 і 1970 відповідно). Ніколсон заявив що не знає хто його батько, сказавши «тільки Етель і Джун знали і вони ніколи нікому не розповідали».

Ніколсон був вихований в католицькій релігії. Нік, як його звали шкільні друзі, відвідував розташовану неподалік Школу Нептуна, де він був обраний «клоуном класу» випуском 1954 року.

Театральна та драматургічна премії в школі названі на його честь. У 2004 Ніколсон відвідав зустріч випускників школи (через 50 років після закінчення), до чималого подиву і захвату своїх однокласників і однокласниць.

Вперше потрапивши до Голлівуду, Ніколсон спочатку служив хлопчиком на побігеньках у легенд мультиплікації «Ханна-Барбера». Там помітили його талант художника і запропонували посаду початкового рівня в якості художника-мультиплікатора. Пославшись на бажання стати актором, він відмовився.

Ніколсон почав свою кар'єру в якості актора, сценариста і продюсера, працюючи разом з іншими на Роджера Кормана. Він дебютував у фільмі «Плакса-вбивця» (1958), зігравши роль юного злочинця, запанікували після вбивства двох підлітків, також зіграв невелику роль збоченця, що зазнає насолоду від зубного болю, в «магазинчик жахів» і ролі в двох інших фільмах Роджера Кормана - «Ворон» (1963) і «Страх» (також 1963), який став першим фільмом, де він протягом одного дня виконував роботу режисера. У «Страху» з ним грала його майбутня дружина Сандра Найт.

Оскільки роботу актора в 1960-і знайти було важко, Ніколсон став все частіше працювати над сценаріями. У результаті народилися «Острів грому» (1963), «Політ в лють» (1964), «Верхи на смерчі» (1965) і рекламний фільм про групу The Monkees «Ватажок» (1968, разом з режисером Бобом Рафельсоном).

Ці фільми не завоювали особливої ​​популярності, але принаймні давали Ніколсону стабільну роботу. У світі ситкомів він також з'явився в двох епізодах Шоу Енді Гріффіта в ролі Марвіна Дженкінса (1966-1967).

Оскільки в акторській кар'єрі не намічалося ніяких перспектив, Ніколсон здавалося повністю поринув у роботу «за камерою» - сценариста та режисера. Перший успіх прийшов зі сценарієм до фільму 1967 року «Тріп», повністю побудованого на галюцинаціях головного героя під впливом ЛСД.

У фільмі знялися Пітер Фонда і Денніс Хоппер. Але разом з можливістю зіграти у фільмі Фонди і Хоппера «Безтурботний їздець», до Ніколсону прийшов і перший великий успіх на акторському терені.

Він зіграв адвоката-п'яницю Джорджа Хенсона і отримав за цю роль свою першу номінацію на «Оскар». Це був щасливий випадок для Ніколсона, оскільки роль спочатку призначалася для Ріпа Торна, близького друга сценариста Террі Саузерн, але Торн покинув проект після серйозної сварки з співрежисером Деннісом Хоппером, під час якої вони трохи не дійшли до бійки.

Номінація за кращу чоловічу роль послідувала в наступному році, за роль у фільмі «П'ять легких п'єс» (1970), в якому стався знаменитий діалог про курячому салаті (про те як отримувати те, чого хочеш). У тому ж році він зіграв в кіноверсії музичного спектаклю «В ясний день побачиш вічність».

Інші з його помітних ранніх ролей: «Останній вбрання» Хела Ешбі (1973) і класичний нуар-трилер Романа Поланскі «Китайський квартал» (1974). За обидва цих фільму Ніколсон був номінований на премію «Оскар» за кращу чоловічу роль. Він також знявся у фільмах Кена Расселла «Томмі» (1975) і «Професія: репортер» Мікеланджело Антоніоні (1975).

Ніколсон завоював свій перший «Оскар» за кращу чоловічу роль, зігравши Рендалла Патріка Макмерфі в кіноверсії роману Кена Кізі «Пролітаючи над гніздом зозулі», поставленої Мілошем Форманом в 1975 році. Разом з ним «Оскар» (за кращу жіночу роль) отримала Луїза Флетчер, яка виконала роль сестри Ретчед. Ніколсону також була запропонована роль Майкла Корлеоне в «Хрещеному батьку», від якої він відмовився.

Пізніше, Ніколсон став братися за більш незвичайні для себе ролі. Зокрема, він зіграв невелику роль члена Комуністичної партії в «Останній магнат», де побився з персонажем Роберта-Де Ніро. Він узявся за ще менш привабливу роль у вестерні Артура Пенна «Закруту Міссурі», спеціально для того, щоб зіграти разом з Марлоном Брандо. Далі пішов режисерський дебют Ніколсона - комедія-вестерн «Прямуючи на південь».

Хоча він навіть не номінувався на «Оскар» за роль у кіноверсії роману Стівена Кінга «Сяйво», поставленої Стенлі Кубриком, вона залишається однією з найбільш значущих ролей у його кар'єрі.

Свого наступного «Оскара», премію за кращу чоловічу роль другого плану, Ніколсон завоював за роль астронавта у відставці Гаррета Брідлава у фільмі «Слова ніжності» Джеймса Брукса (1983). У 1980-х Ніколсон продовжував плідно працювати, знявшись у фільмах «Листоноша завжди дзвонить двічі» (1981), «Червоні» (1981), «Честь сім'ї Пріцци» (1985), «Іствікські відьми» (1987) та «Чортополох» ( 1987). За ролі у кінострічках «Червоні», «Честь сім'ї Пріцци» і «Чортополох» він номінувався на «Оскар».

У 1985 році Ніколсон відмовився від ролі Джона Бука у фільмі «Свідок». Фільм «Бетмен» 1989 року, в якому він зіграв Джокера став оглушливим міжнародним хітом і вигідний процентний контракт приніс Ніколсону близько 60 млн доларів.

Планувалося що актор знов зіграє роль Джокера у п'ятої частини франшизи під назвою «Бетмен Тріумфатор» в 1999 році, але проект був скасований Warner Brothers.

За роль запального полковника Натана Джессеп у фільмі «Декілька хороших хлопців» (1992), що оповідає про вбивство в підрозділі Корпусу морської піхоти США, Ніколсон отримав ще одну номінацію на премію «Оскар». У цьому фільмі відбувається сцена за участю Ніколсона, в якій він вимовляє фразу: «Вам не витримати правди!», - Що стала з тих пір широко відомою і часто імітованої.

Не всі з робіт Ніколсона були добре прийняті. Він номінувався на премію «Золота малина» як найгірший актор за фільми «Людські неприємності» (1992) і «Хоффа» (1992). За роль у «Хоффа» він, однак, номінувався і на премію «Золотий глобус».

Ніколсон продовжував зніматися і завоював свій черговий «Оскар» за роль Мелвіна Аделла, невротичного письменника, який страждає обсесивно-компульсивним розладом, у фільмі «Краще не буває» 1997 року.

Режисером, як і в «Словах ніжності» знову був Джеймс Брукс. Хелен Хант, яка зіграла офіціантку з Манхеттена, відчуває змішані почуття - від ненависті до любові - до персонажа Ніколсона (частого відвідувачу ресторану, в якому вона працювала), також завоювала «Оскар», за кращу жіночу роль.

Відмінна риса Ніколсона - абсолютна органічність в будь-якій ролі і всеохопне, демонічне чарівність підкреслено сексуальної природи. Актор проявляє велику майстерність у багатьох амплуа, проте найбільш вдалими є характерні ролі, з елементами гротеску.

У фільмі «Про Шмідта» (2002) Ніколсон зіграв пішов на пенсію актуарія страхової компанії з Омахи (Небраска), який задається питаннями про своє життя і наступної незабаром після його відходу на пенсію смерті дружини. Спокійна, стримана гра Ніколсона, що контрастує з багатьма його колишніми ролями, принесла йому ще одну номінацію на «Оскар» за кращу чоловічу роль.

У комедії «Управління гнівом» він грає агресивного психіатра, приставленого до відносно спокійного персонажу Адама Сендлера для навчання його управління своїми емоціями.

У 2003 році поряд з кількома іншими ролями, Ніколсон зіграв плейбоя у віці у фільмі «Любов за правилами і без», який «западає» на матір своєї юної подруги, виконувану Дайаной Кітон.

В кінці 2006 року Ніколсон позначає своє повернення на «темну сторону» з роллю Франка Костелло, садистського ірландського мафіозі з Бостона, боса персонажів Метта Деймона та Леонардо Ді Капріо в оскароносному фільмі Мартіна Скорсезе «Відступники», рімейку «диявольського справ» Ендрю Ло. Маловідомий факт, що трохи раніше голос Ніколсона був використаний в рекламі телефону Nokia N95 «в моїй кишені щось є».

У листопаді 2006, Ніколсон почав роботу над новим проектом, «Поки не зіграв в ящик» (англ. The Bucket List) Роба Рейнера, для ролі в якому він постригся налисо. Разом з Морганом Фріманом вони зіграли у фільмі двох вмираючих від раку чоловіків, які хочуть виконати ряд справ перед смертю.

Фільм вийшов на екран в кінці 2007 року. При підготовці до зйомок Ніколсон відвідав лос-анджелеський госпіталь, щоб дізнатися, як хворі на рак справляються зі своєю хворобою.

Хоча Ніколсон стверджує що переспав з більш ніж двома тисячами жінок за своє життя, він відомий тим, що так жодного разу і не потрапив в список 10 живих секс-легенд, що складається журналом Maxim. У актора є п'ять дітей від чотирьох різних жінок, хоча одружений він був тільки один раз.

Дженніфер Ніколсон (нар. 1963) - від колишньої дружини Сандри Найт (були одружені з 17 червня 1962 по 8 серпня 1968)
Калеб Годдард (нар. 1970) - від Сьюзан Анспач, його партнерки по фільму «П'ять легких п'єс»
Хани Холлман (нар. 1981) - від датської моделі Вінні Холлман
Лорейн Ніколсон (нар. 1990) і Реймонд Ніколсон (нар. 1992) - від Ребеки Бруссард.
У Ніколсона були романтичні стосунки з багатьма актрисами і моделями, деякі з яких тривали довгі роки. Самі довгі стосунки, що тривали 17 років, його пов'язували з Анжелікою Х'юстон, дочкою кінорежисера Джона Х'юстона. Вони розійшлися після того, як з новин стало відомо про вагітність Ребекки Бруссард від Ніколсона.
Він також є близьким другом Романа Поланскі, якого він підтримував під час багатьох особистих нещасть, включаючи смерть його дружини Шерон Тейт, загиблої від рук родини Чарльза Менсона. Він також підтримував Поланскі, коли його звинувачували в згвалтуванні дитини, яка не досягла віку згоди, яке відбулося в маєтку Ніколсона на Малхолланд Драйв.

По сусідству з будинком Ніколсона, на Маллхолланд Драйв в Беверлі-Хіллз, кілька років жив Марлон Брандо. Також неподалік жив Уоррен Бітті і завдяки цій трійці вулиця в результаті отримала назву «Вулиці поганих хлопців».

Після смерті Брандо в 2004, Ніколсон викупив його бунгало за 6.1 млн доларів, маючи намір його знести. При цьому він заявив, що це рішення продиктоване лише тим, що будинок був покинутий і не має ніякого відношення до особистості Брандо і його спадщини.

Хоча актор був вихований як католик західного обряду, в інтерв'ю журналу Vanity Fair в 1992 році він заявив, що в даний момент не вірить в Бога. Хоча особисто Ніколсон проти абортів, він виступає за їх дозвіл. Він підтримує Демократичну партію США і жертвував на багато її виборчі кампанії.

Ніколсон є фанатом «розкручених» команд, таких як Нью-Йорк Янкіз і Лос-Анджелес Лейкерс. Його відвідування ігор Лейкерс увійшло в легенду, оскільки протягом останніх 25 років, він не пропустив практично жодної з ігор, що проходили на стадіонах The Forum і Staples Center.

В окремих випадках Ніколсон навіть вступав в перепалки гравців з суддями і вибігав на саму баскетбольний майданчик. Під час гри плейофф Лейкерс в 2001 році йому навіть був присуджений технічний фол за занадто палкі суперечки з суддями. Його небажання пропускати домашні ігри Лейкерс призводить до того, що кіностудії змушені погоджувати графік зйомок з розкладом ігор команди.

Ніколсон відомий тим, що на відміну від акторів, які відмовляються від ролей у фільмах, які на їх думку будуть неуспішними, навпаки, відхиляє ролі в тих фільмах, які на його погляд можуть бути надто успішними.

- Премії «Оскар»
Ніколсон номінувався на премії за кращу роль (головну або другого плану) у п'яти різних десятиліттях: 1960-х, 1970-х, 1980-х, 1990-х і 2000-х. Єдиний актор, який досяг аналогічного - Майкл Кейн. З 12-ю номінаціями на Оскар (8 за кращу головну роль і 4 за роль другого плану), Ніколсон є самим номінованим актором за всю історію кіноакадемії. З 3-ма завойованими преміями він перебуває на одному щаблі з Уолтером Бреннаном по найбільшій кількості нагород за акторську роботу серед чоловіків (але, на відміну від Ніколсона, Бреннан всі свої премії завоював за ролі другого плану).

- Нагороди
1975 - Краща чоловіча роль, за фільм «Пролітаючи над гніздом зозулі»
1983 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Слова ніжності»
1997 - Краща чоловіча роль, за фільм «Краще не буває»
- Номінації
1969 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Безтурботний їздець»
1970 - Краща чоловіча роль, за фільм «П'ять легких п'єс»
1973 - Краща чоловіча роль, за фільм «Останній вбрання»
1974 - Краща чоловіча роль, за фільм «Китайський квартал»
1981 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Червоні»
1985 - Краща чоловіча роль, за фільм «Честь сім'ї Пріцци»
1987 - Краща чоловіча роль, за фільм «Чортополох»
1992 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Декілька хороших хлопців»
2002 - Краща чоловіча роль, за фільм «Про Шмідта»
На 79-й церемонії нагородження, в 2007 році, Ніколсон з'явився постриженим налисо для ролі у фільмі «Поки не зіграв в ящик». Це була вже сьома церемонія, на якій актор вручав Оскара за кращу картину, попередні відбулися в 1972, 1977, 1978, 1990, 1993 і 2006.
Кожен раз, коли Ніколсон завойовував «Оскара», актриса виконувала головну жіночу роль в тому ж фільмі, також отримувала премію.
- Премії «BAFTA»
- Нагороди
1975 - Краща чоловіча роль, за фільм «Останній вбрання»
1975 - Краща чоловіча роль, за фільм «Китайський квартал»
1977 - Краща чоловіча роль, за фільм «Пролітаючи над гніздом зозулі»
1983 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Червоні»
- Номінації
1970 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Безтурботний їздець»
1990 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Бетмен»
2003 - Краща чоловіча роль, за фільм «Про Шмідта»
2007 - Краща чоловіча роль другого плану, за фільм «Відступники»
- Премії «Золотий глобус»
- Нагороди
2002 - Краща чоловіча роль - кінодрама, за фільм «Про Шмідта»
- Номінації
1969 - Краща чоловіча роль другого плану - Кінофільм, за фільм «Безтурботний їздець»
1970 - Краща чоловіча роль - кінодрама, за фільм «П'ять легких п'єс»
1971 - Краща чоловіча роль - кінодрама, за фільм «Пізнання плоті»
1973 - Краща чоловіча роль - кінодрама, за фільм «Останній вбрання»
1981 - Краща чоловіча роль другого плану - Кінофільм, за фільм «Червоні»
1987 - Краща чоловіча роль - кінодрама, за фільм «Чортополох»
1989 - Краща чоловіча роль - Кінокомедія / мюзикл, за фільм «Бетмен»
1989 - Краща чоловіча роль другого плану - Кінофільм, за фільм «Декілька хороших хлопців»
1992 - Краща чоловіча роль - кінодрама, за фільм «Хоффа»
2003 - Краща чоловіча роль - Драма, Фантастика, за фільм «Любов за правилами і без»
2006 - Краща чоловіча роль другого плану - Кінофільм, за фільм «Відступники»

- Фільмографія
1958 «Плакса-вбивця» Jimmy Wallace
1960 Too Soon to Love Buddy
The Wild Ride Johnny Varron
«Магазинчик жахів» Wilbur Force Роджер Корман
Studs Lonigan Weary Reilly
1962 The Broken Land Will Brocious
1963 «Страх» Andre Duvaler Джек Ніколсон
«Ворон» Rexford Bedlo Роджер Корман
1964 «Політ в лють» Jay Wickham
Ensign Pulver Dolan
Back Door to Hell Burnett
1965 «Верхи на смерчі» Wes
1966 Перестрілка Billy Spear
1967 The St. Valentine's Day Massacre Gino, Hit Man uncredited
«Ангели пекла на колесах» Poet Річард Раш
1968 Psych-Out Stoney
1969 «Безтурботний їздець» George Hanson Денніс Хопер
1970 On a Clear Day You Can See Forever Tad Pringle
«Порушника спокою» Bunny Мартін Коен
«П'ять легких п'єс» Robert Eroica Dupea Боб Рафелсон
1971 «Пізнання плоті» Jonathan Fuerst Майк Ніколс
A Safe Place Mitch
Drive, He Said Джек Ніколсон
1972 The King of Marvin Gardens David Staebler
1973 «Останній вбрання» Billy «Bad Ass» Buddusky Хел Ешбі
1974 «Китайський квартал» J.J. `Jake` Gittes Роман Поланскі
1975 «Доля» Oscar Sullivan aka Oscar Dix Майк Ніколс
«Пролітаючи над гніздом зозулі» Randle Patrick McMurphy Мілош Форман
«Професія: репортер» David Locke Мікеланджело Антоніоні
«Томмі» The Specialist Кен Расселл
1976 «Закруту Міссурі» Tom Logan Артур Пенн
«Останній магнат» Brimmer Еліа Казан
1978 «Прямуючи на південь» Henry Lloyd Moon Джек Ніколсон
1980 «Сяйво» Джек Торренс Стенлі Кубрик
1981 "Листоноша завжди дзвонить двічі» Frank Chambers Боб Рафелсон
«Регтайм» Pirate at beach Мілош Форман
«Червоні» Eugene O'Neill Уоррен Бітті
1982 «Кордон» Charlie Smith Тоні Річардсон
1983 «Слова ніжності» Garrett Breedlove Джеймс Брукс
1985 «Честь сім'ї Пріцци» Charley Partanna Джон Х'юстон
1986 «Ревнощі» Mark Forman Майк Ніколс
1987 «Іствікські відьми» Daryl Van Horne Джордж Міллер
«Телевізійні новини» Bill Rorich Джеймс Брукс
«Чортополох» Francis Phelan Ектор Бабенко
1989 «Бетмен» Jack Napier / The Joker Тім Бертон
1990 «Два Джейка» J.J. `Jake` Gittes Джек Ніколсон
1992 «Людські неприємності» Eugene Earl Axline, aka Harry Bliss Боб Рафелсон
«Декілька хороших хлопців» Col. Nathan R. Jessep Роб Райнер
«Хоффа» James R. `Jimmy` Hoffa Денні-Де Віто
1994 «Вовк» Will Randall Майк Ніколс
1995 «Постовий на перехресті» Freddy Gale Шон Пенн
1996 «Кров і вино» Alex Gates Боб Рафелсон
«Вечірня зірка» Garrett Breedlove Роберт Харлінген
«Марс атакує!» President James Dale / Art Land Тім Бертон
1997 «Краще не буває» Melvin Udall Джеймс Брукс
2001 «Обіцянка» Jerry Black Шон Пенн
2002 «Про Шмідта» Warren R. Schmidt Олександр Пейн
2003 «Управління гнівом» Dr. Buddy Rydell Пітер Сігал
«Любов за правилами і без» Harry Sanborn Ненсі Мейерс
2006 «Відступники» Francis `Frank` Costello Мартін Скорсезе
2007 «Поки не зіграв в ящик» Edward Cole Роб Райнер
Категорія: Актори | Переглядів: 437 | Додав: roman | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: