Біографія Задорнова Михайла Миколайовича - Відомі люди. Біографії
[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Задорнова Михайла Миколайовича
Біографія Задорнова Михайла Миколайовича

Михайло Миколайович Задорнов (21 липня 1948, Юрмала) - радянський і російський письменник-сатирик, драматург, член Союзу письменників Росії. Автор понад десяти книг. Серед них - ліричні і сатиричні оповідання, гуморески, нариси, подорожні нотатки та п'єси.

Батько - Микола Павлович Задорнов. Мати - Олена Мельхіоровна Задорнова. У 1974 році закінчив МАІ за фахом інженер-механік.

У 1974-1978 рр.. працював у МАІ на кафедрі 204 «Авіаційно-космічна теплотехніка» інженером, потім провідним інженером.

Почав публікуватися в 1974 році. У 1970-1980-і роки Михайло Задорнов - режисер-постановник студентського театру МАІ «Росія». З колективом агіттеатра об'їхав багато куточки СРСР, нагороджений премією Ленінського комсомолу. У 1984-1985 рр.. - Зав. відділом сатири та гумору в журналі «Юність».

Дебютував на екрані в 1982 році з монологом «Лист студента додому», проте справжня популярність прийшла в 1984 році, коли Задорнов прочитав своє оповідання «Дев'ятий вагон». Розповіді та мініатюри Задорнова читали зі сцени багато відомих артистів, а починаючи з кінця 1980-х років він став сам виконувати свої твори.

З початку 1990-х років Задорнов був автором і ведучим відомих телепередач, таких як «Аншлаг», «Сміхопанорама», «Сатиричний прогноз». У 1992 році був у журі Вищої ліги КВН на двох чвертьфіналах. У 1998 році був членом журі на фестивалі КВН «голосячи КіВіН 1998» в Юрмалі.

Починаючи з 1990 року, виходять книги М. Н. Задорнова: «Кінець світу», «Не розумію», «Повернення», одноактна комедія «Сучасні люди», весела п'єса для сумного кіно «Кофточка», чотиритомник - «Велика країна з непередбачуваним минулим »,« Ми всі з Чі-Чі-Чі-Пі »,« Крихітні зірки »,« задирочки ». Знімався в кіно (к / ф «Хочу вашого чоловіка», 1991 р.)

З 2006 року Задорнов активно виступає з численними любительськими вправами в етимології російських слів, игнорирующими досягнення науки в цій області. Він отримав підтримку з боку дешіфровщіка т. н. «Рунічної складовий писемності» В. А. Чудінова.

... Як могло вийти, що такий розумний народ раптом зник із історії? Знов-таки давним-давно, на землі аріїв почав наповзати льодовик. Довелося нашим предкам знятися зі своїх північних насиджених місць і піти за сонцем. Так арії розсіялися - від слова «Розпорошені» - на безліч племен, народів по всьому теперішньому нашому материку від Індії до Європи.

Зате сонячне Ра увійшло в інші мови. Навіть у грецький і в латинь: літерату-ра, культу-ра, г-ра-мота і ... сати-ра Б-ра, Люст-ра, ра-МПа, фа-ра ...

М. Задорнов знаменитий також тим, що 31 грудня 1991 року в 23:45 саме він, а не як зазвичай - глава держави або диктор - виступав з передноворічним зверненням до жителів країни (до того часу до жителів Росії). У своєму виступі, який транслювався у прямому ефірі, Задорнов так захопився, що промовив на хвилину довше, тому довелося затримати трансляцію бою курантів.

У 1993 році Михайло Задорнов отримав квартиру в «номенклатурному домі» для високопоставлених чиновників за адресою: Московська область, Одинцовський район, селище НДІ Сільського Господарства, Осіння вул., 4/2, де були також квартири Б. М. Єльцина, В. Н . Черномирдіна, А. В. Коржакова та ін Олександр Коржаков писав у своїй книзі «Борис Єльцин: від світанку до заходу» (М., 1997):

Нашим сусідом по будинку став письменник-сатирик Михайло Задорнов. Його дружба з Єльциним зав'язалась ще в Юрмалі, під час відпочинку. Міша умів розвеселити Бориса Миколайовича: потішно падав на корті, навмисне промахувався, гострив. І ось так напівжартома увійшов у довіру ... Після відпустки ми продовжили парні тенісні зустрічі.

І раптом Задорнов потихеньку до мене звернувся: «Саша, я дізнався про новий будинок. А у мене дуже поганий район, у під'їзді п'яниці туалет влаштували. Поверхом вище взагалі алкоголік живе. Візьміть до себе ». Ми взяли ...

Музика

Пісня «Даду внедреж» виконавця пан Дадуда, яку виконує нібито Михайло Горбачов, нарізана з виступу Михайла Задорнова, в якому він голосом пародіював президента СРСР, висміюючи його неграмотність. Ідею написати фейлетон подав Євген Петросян.

В рамках концертів «Завзятий день» Михайло періодично наспівує спеціальну музичну тему і навіть пропевает деякі монологи під неї. На офіційному сайті сатирика викладені мікси його виступів, зроблені Валерієм Царьковим (Dj Valer): «Захід - пастка», «Новий рік по-російськи», «Гиря», «Попса».

Цікаво, що сам Задорнов постійно заявляє, що не має ні слуху, ні голосу, а ведмідь не просто наступив йому на вуха, а танцював на них.

Пластика

Традиційно свої виступи Задорнов проводить стоячи, тримаючи в руці паперу з текстами своїх номерів. Проте останнім часом він включає в свої програми виступи гімнастів Ірини Казакової та Дмитра Булкіна, а також брейк-данс-команди «юди», з якими він познайомився на конкурсі талантів «Хвилина слави», де був у журі. З цими молодими людьми він сідає на шпагат, робить розтяжки, ходить на руках і стоїть на голові, ляскаючи ногами.

Критика

Задорнов часто піддавався критиці. Так, відомий в рунеті Дмитро Пучков «Гоблін» так висловив свою думку про творчість Задорнова:

Часто запитують: як ставишся до творчості Михайла Задорнова? Коротенько, в двох словах, відповідаю.

Всесвітню славу автор здобув жвавими розповідями на тему «які всі американці дурні і які всі росіяни розумні». Тобто він, звичайно, спершу розповідав про те, які дурні росіяни, але швидко зметикував, що на розповіді про дурнів американців в Росії попит значно вище. Виглядає це приблизно так: хлопчина з гірського кишлаку розповідає односельцям, які дурні живуть в Москві.

Уявляєте, каже, вони за молоком в магазин ходять! У той час як нормальні люди йдуть в сарай і доять своїх кіз - вам не знати! Або ось ще купують сушений урюк. У той час як всі нормальні люди лізуть на дерево і спокійно їдять свіжий урюк. А деякі урюк сушать і продають міським дурням.

Кішлачная публіка, природно, в екстазі: наш то, наш то, дивись як жж0т! Все адже в масть: і молоко нормальні люди добувають з кіз, і урюк тільки вчора дурням міським продавали! Навіть сама тупа жарт про москвичів знаходить серед кішлачних інтелектуалів жвавий відгук. Адже їм з гори все видно - як воно насправді.

Кішлачним Чи не знати, що всі розумні люди проживають строго в кишлаку, в тисячах кілометрів від Москви, зберігаючи душевну чистоту і повну незамутненим мозку. Так і у Задорнова про США: страшно смішно для особливо розумних представників кішлачной громадськості. Власне, інтелектуала неважко обчислити - досить запитати, чи подобається йому Задорнов ...

Неабиякі пізнання автор має у виробничих процесах. Задорнову достеменно відомо, що в Росії найбільше в світі дерева. Читаючи одкровення, з цим важко не погодитися. Задорнову незрозуміло, навіщо деревину купують за кордоном? Задорнову невтямки, що дерево спершу треба спиляти, потім розпиляти, потім висушити.

Що на дивани пиляти треба тільки придатний для пиляння ліс, а не те що з Росії везуть китайцям. Що спиляних ліс необхідно распатроніть на бруски і дошки, з яких потім будуть робити дивани. Що бруски і дошки треба грамотно висушити, інакше дивани згорнуться в пропелери.

Небезінтересна національна приналежність домашніх диванів автора: вже не в Росії чи вони зроблені? Подивитися на марку автомобіля - вже не ВАЗ чи що? Адже у нас не тільки ліси багато (див. Хороші дивани), але ще і гігантські поклади залізної руди! Отже, російські автомобілі повинні бути прекрасними.

Навіщо купувати мерседеси, якщо у нас у самих руди повно? Оскільки в мозку радянського інтелігента живуть тільки сферичні коні у вакуумі, логічні зв'язки типу «багато лісу = прекрасні дивани» шикуються легко і невимушено. Решта судження будуються приблизно таким же чином. Що, звичайно, знаходить жвавий відгук серед шанувальників творчості, що володіють приблизно таким же рівнем інтелекту.

Також багато концертів Задорнова забороняють до показу по телебаченню, наприклад концерт Михайла Задорнова «Тест на інтелект». Його концерти майже перестали показувати на центральних каналах, а якщо і показують, то піддають сильної цензурі. Зараз концерти Михайла Миколайовича показують в основному на таких каналах, як РЕН ТВ і СТС.

Після підтримки Задорновим лінгвістичних ідей Чудінова, Задорнов, так само, як і Чудінов, піддався критиці з боку філологів. Результатом стала зустріч Задорнова з авторитетними філологами і вченими в програмі Олександра Гордона «Гордон Кіхот».

Після діалогу Задорнова з філологами в своїй статті «Гордон як Кіхот і Задорнов як нібито вітряк», опублікованій у рубриці під назвою «Наукова полеміка з опонентами», В. А. Чудінов робить акцент на етнічних коріння деяких представників академічної філології («руських ізраїльтян »), які, за його словами, дозволяють собі« нахабні звинувачення, переривання виступу вигуками, шельмування супротивника, навішування на нього зневажливих ярликів ».

Брак знань в галузі філології Задорнов компенсує частими посиланнями на неназвані авторитети зі світу науки («відомими вченими доведено» і т. п.). Крім того, Задорнов апелює до нібито існуючим артефактам (ваза з рунічними письменами стародавніх слов'ян і інш.), Що підтверджує його теорії. Слід, однак, відзначити, що дані артефакти ніколи не були пред'явлені - про їх існування відомо виключно зі слів сатирика.

Концерти

1990 - Ангажемент
1992 - У кожній жарті є частка жарту
1992 - Багато галасу і нічого
1996 - Нью-Йоркський концерт
1997 - Розумом Росію не зрозуміти.
1997 - Велика країна з непередбачуваним минулим
1997 - Що робити, або як нам облаштувати Росію
1999 - Екскурсія по Москві
2000 - Лекція (з гумором)
2003 - У слові МИ сто тисяч Я ...
2003 - Я люблю Америку
2005 - Непонятки
2005 - Не дайте собі засохнути
2005 - Від путчу до Путіна
2005 - Хай живе те, завдяки чому ми, незважаючи ні на що ...
2005 - Не для ТВ.RU
2005 - Ми чиє, дурні?
2005 - Єгипетські Ночі. Концерт у Великому концертному залі «Жовтневий» м. Санкт-Петербург.
2005 - Американська трагедія.
2005 - Ми.
2005 - рівнесенько.
2005 - Фантазії
2005 - Записки відморозка.
2005 - Гумор 585 проби
2006 - Після нас хоч потоп
2006 - Збирач дурошлепства
2006 - Не забувається таке ніколи
2006 - Третє вухо
2006 - Так жити можна ...?!
2006 - Задорнова до відповіді.
2006 - Записки Предсказамуса.
2006 - Веселіше жити стало.
2006 - Цей божевільний світ
2006 - Ми всі з Чі-Чі-Чі-Пі.
2007 - Записки втомленого романтика.
2007 - Тест на інтелект (Заборонена до показу на ТБ)
2007 - Коли смішно, тоді не страшно
2007 - ПОДНИМАТЕЛЬ пінгвінів
2008 - З першим сміхом!
2008 - Завзятий день
2008 - Нічого собі!
2008 - SMS. Гламур. О'кей
2008 - Антикризовий концерт
2008 - Гумор вище пояса
2008 - Антикризовий концерт 2
2008 - Завжди готовий
2009 - Піар під час чуми
2009 - Задорнова

Фільмографія

1991 - Депресія
1992 - Хочу вашого чоловіка - роль Андрія
2009 - Аркаим - співавтор фільму з Сергієм Алексєєвим

Бібліографія

1988 - Лінія довжиною 15 000 метрів
1988 - Загадка блакитної планети
1991 - Не розумію
1991 - Повернення
1997 - 4-х томник
Велика країна з непередбачуваним минулим
Ми всі з «Чі-Чі-Чі-Пі»
Крихітні зірки
Задирочки
2003 - Пірамідальне подорож
2003 - Раптом звідки не візьмись
2004 - Задорнов Єнд До
2004 - Вгору ногами
2005 - Цей божевільний, божевільний, божевільний, божевільний світ ...
2006 - Я ніколи не думав ...
2007 - Не дайте собі засохнути!
2007 - Язичник ери водолія
2008 - Коли смішно, тоді не страшно
2008 - Дрібниця, а приємно!
2009 - www.musor.ru
2009 - Розумом Росію не підняти
2009 - Слава Роду!

Нагороди
1975 - Премія Ленінського комсомолу
Категорія: Письменники | Переглядів: 521 | Додав: roman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: