[Відомі люди. Біографії ]
Головна » Біографія Жулавського Анджея
Біографія Жулавського Анджея

Анджей Жулавський (пол. Andrzej Żuławski; рід. 22 листопада 1940, Львів, Українська РСР) - польський кінорежисер і письменник.

Народився у Львові, після анексії міста Радянським Союзом сім'я Жулавського бігла від комуністів і наступали німців до Чехословаччини, звідти до Польщі, потім до Франції. Вивчав кіно, творчий дебют А. Жулавського стався в звільненій Польщі, куди після війни повернувся режисер.

Творчість

Його фільм «Третя частина ночі» (1971) став маніфестом нового польського кіно, удостоєний премії Анджея Мунка. Фільм «На срібній планеті» був заборонений польською владою, ДЗСН і випущений лише після краху комуністичної системи. До цього часу режисер встиг зробити собі ім'я і у Франції, знявши картину «Головне - любити» з Ромі Шнайдер і Клаусом Кінскі.

Потім послідували «Володіння» (з Ізабель Аджані, Золотий астероїд на фестивалі фантастичних фільмів у Трієсті), «Публічна жінка» (з Валері Капріскі, спеціальна премія журі на кінофестивалі в Монреалі), «Шалена любов» (за романом «Ідіот» Достоєвського) , «Мої ночі прекрасніші за ваші дні», «Вірність» (за романом Мадам де Лафайет «Принцеса Клевська»).

Софі Марсо згодом стала дружиною режисера і народила йому сина.

У Польщі також режисером знятий еротичний фільм «Шаманка» (1996) за сценарієм Мануели Гретковської.

Визнання

Командор із зіркою ордена Відродження Польщі (2001),
Кавалер ордена Почесного легіону (2002).

Фільмографія

1975 - Головне - любити
1981 - Одержима бісом
1984 - Публічна жінка
1985 - Очманіла любов
1987 - На срібній планеті / Na srebrnym globie
1988 - Блакитна нота
1989 - Мої ночі прекрасніші за ваші дні
1989 - Борис Годунов
1996 - Шаманка
2000 - Вірність
Категорія: Письменники | Переглядів: 397 | Додав: roman | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: